Türkiye, Karadeniz’de bulduğu yerli doğal gazın işlenmesi ve ulusal gaz şebekesine aktarılması için Filyos Gaz İşleme Tesisi’nde düzenlenen “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni” ile önemli bir adım attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı törende, yerli gazın üretim süreci ve hedeflenen günlük gaz üretimi paylaşıldı.
Türkiye, yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz ithalatı yaparak enerjide dışa bağımlılığıyla mücadele ederken, Karadeniz gazının devreye alınması ile bu bağımlılığın azalması hedefleniyor. Üretim süreci üç faza ayrılan projede, Faz-1’de 10 kuyu faaliyete geçti, Faz-2’de ise 5 kuyu daha Eylül ayında devreye alınacak. Faz-2’de günlük gaz üretiminin 40 milyon metreküpe çıkması planlanıyor.
Karadeniz gazının ekonomik açıdan da büyük katkılar sunması bekleniyor. Faz-2’nin tamamlanmasıyla Türkiye’deki konutların tamamının ihtiyacının yerli gazla karşılanması hedefleniyor. Böylece vatandaşların enerji maliyetlerinde indirim sağlanması ve ekonomiye olumlu etkiler yapması bekleniyor.
Karadeniz’deki toplam rezerv miktarının Aralık 2022 itibarıyla 710 milyar metreküpe ulaştığı açıklandı. Bu durum, Türkiye’nin yerli enerji kaynaklarına olan güvenini artırmakta ve enerji arz güvenliğini güçlendirmektedir.
Türkiye’nin Karadeniz gazının devreye alınması, enerjide dışa bağımlılığı azaltması, ekonomiye katkı sağlaması ve yerli enerji kaynaklarının değerlendirilmesi açısından önemli bir adımdır. Karadeniz gazının üretim süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte, yerli gazın kullanımının artması ve enerji maliyetlerinde indirimlerin yaşanması beklenmektedir.